De ce unii oameni au noroc? 

Norocul nu este neapărat aleatoriu. Norocul depinde, în parte, de cum privim ideea. Raportarea personală la noțiune/idee poate influența dacă avem sau nu noroc. Cum privim ideea poate avea impact asupra acțiunilor și poate determina “cât” noroc avem de obicei. Articolul prezintă informații științifice despre noroc, arată diferența dintre noroc chior și noroc bazat pe acțiune și indică cum ar putea fi influențat norocul personal. 

Unii au mai mult noroc

Talentul și munca sunt importante, dar pare că oamenii care reușesc au ceva în plus: noroc. Norocul pare elementul care separă oamenii cu calități similare. Norocul arată uneori, din exterior, ca o intervenție divină, care decide, împarte după bunul plac, fără niciun criteriu obiectiv norocul. Atunci când nu-l avem, e posibil să ni se pară cu totul nedrept: „am făcut tot ce trebuia, am muncit mult pentru asta și totuși n-am avut noroc…„ ar putea gândi cineva. 

Nu știm totul despre ceilalți și nici despre norocul lor 

Suma avantajelor cumulative a fost denumită de sociologul american Robert Merton, Efectul Matei.

Efectul Matei a fost botezat după personajul biblic, care spune: „căci oricui are, i se va da mai mult şi va avea din abundență, iar celui care n-are, i se va lua chiar şi ce are!” (Biblia; Matei 25-29). Cu alte cuvinte, cel care are, va primi mai mult, iar cel care n-are, va plăti mai mult. Iar:

Eroul nostru se naște în circumstanțe modeste și luptă pentru a se impune prin propriul talent și prin virtute. (…) acest gen de explicații personale nu funcționează. Oamenii nu se ridică din nimic”.

Malcolm Gladwell, Excepționalii, ed. Publica, p.24.

Malcolm Gladwell privește succesul cuiva prin filtrul moștenirilor culturale de care a beneficiat și subliniază importanța lui a părea. Autorul susține că poate să pară că oamenii reușesc prin propriile puteri, însă, de fapt, sunt beneficiarii unor avantaje ascunse. Este vorba despre oportunități extraordinare și despre zestrea primită de la părinți și alți sponsori.

Ținând cont de această perspectivă, întrebarea este: contribuie moștenirea culturală la modul cum privim propriul noroc, cum ne raportăm la idee și ce acțiuni facem în consecință? Îndrăznesc să cred că da, iar argumentul este acesta: dacă nu ai avut exemple de atitudine deschisă față de noroc (înțeles ca oportunitate), e posibil și probabil să crezi că nu vei avea noroc, așadar nu merită să încerci. Despre cât de important este să crezi că vei avea noroc, mai multe în următorul fragment. Există mai multe tipuri de noroc?

Noroc chior și Noroc bazat pe acțiune

În opinia geneticianului american, laureat al premiului Nobel în domeniul cercetării medicinei, Joseph L. Goldstein, norocul “chior” este cel din situația în care cineva intră într-un lift, găsește pe jos un bilet de loterie și câștigă 10 milioane de dolari. În schimb, norocul bazat pe acțiune este cel din situația în care cineva se duce la chioșc, cumpără un bilet la loterie și câștigă 10 milioane de dolari. 

Totul depinde de raportarea la definiția norocului, susține autorul: “norocul chior e practic irelevant pentru descoperirile științifice, dar norocul bazat pe acțiune nu este. Persona care cumpără un bilet la loterie s-a poziționat pe sine astfel încât să câștige. Dacă o să câștige sau nu, e o chestiune de probabilitate matematică” (Goldstein, 2011, p.iv).

Cum te poziționezi e important pentru cât noroc ai, sau așa cum se spune: ca să câștigi, trebuie să joci. Dar luând în considerare alte exemple de noroc bazat pe acțiune, nu norocul la loto (care implică o sumă de factori prea vastă), s-ar putea să găsim mai multe informații utile, ușor de aplicat imediat în viața noastră. De exemplu: 

În 2012, un grup de cercetători italieni a replicat în cadrul unui studiu, un model din viața reală, pornind de la o constatare: cei care au noroc să găsească locuri de parcare aproape de instituția unde lucrează sunt mereu aceeași oameni, iar cei care nu găsesc loc de parcare aproape niciodată sunt oamenii care în general nu găsesc loc de parcare. 

Cercetătorii au investigat ce se află în spatele situației. Iar concluzia lor a fost că cei care găseau loc de parcare întotdeauna erau cei care căutau întotdeauna. Șoferii care nu au găsit un loc de parcare atunci când au căutat prima dată, pe parcurs au renunțat să mai caute pentru că au reținut experiența inițială negativă. Ghinioniștii se raportau la experiența negativă din trecut: nu caută nici acum pentru că nu au găsit nici în trecut. În consecință, cei care căutau aveau mai multe șanse să găsească pentru că ceilalți oricum nu căutau. 

Cum să ai mai mult noroc?

Cât contează intuiția în materia norocului? Cercetătorii de la Universitatea New South Wales susțin că au reușit să demonstreze, pentru prima dată, că intuiția există: 

“Aceste date sugerează că putem folosi informațiile inconștiente din corpul sau creierul nostru pentru a ne ghida în viață, pentru a putea lua decizii mai bune și mai rapide și pentru a fi mai încrezători în deciziile pe care le luăm. O altă constatare interesantă a acestui studiu este că intuiția s-a îmbunătățit în timp, ceea ce sugerează că mecanismele intuiției pot fi îmbunătățite cu ajutorul practicii. Acest lucru ar putea fi aplicat la locul de muncă, luând locul chestionarelor existente care, de fapt, testează doar opiniile oamenilor cu privire la propriile lor sentimente de intuiție. Noi avem intuiție și o putem măsura științific.”


Person, 2016, citat aici

La ruleta norocului participă un cumul de factori. Aș îndrăzni să propun ideea că atât poziționarea corectă față de noroc (cred că voi avea noroc și de aceea acționez), cât și intuiția fac parte din factorii care pot influența norocul. De aceea, într-o formulare simplă, cred că norocul poate fi atras dacă și atunci când:

  • Privesc norocul altora știind că: ce se vede/ ce pare că e nu e tot ce e 
  • Experiențele negative din trecut nu devin repere pentru deciziile din prezent
  • Îmi ascult intuiția (acțiune care poate cere rezistență la presiuni din exterior)
  • Rămân deschis permanent către noi posibilități și oportunități 

Mulțumesc că ai citit. Mult noroc!

Referințe:

  1. Scott Barry Kaufman, Rolul norocului este mai mare decât realizăm, link: https://blogs.scientificamerican.com/beautiful-minds/the-role-of-luck-in-life-success-is-far-greater-than-we-realized/
  2. Chelsea Wald, Cum să fii norocos, link: https://nautil.us/issue/44/luck/how-to-be-lucky
  3. Michael Sauder, A Sociology of Luck, Link: https://www.asanet.org/sites/default/files/attach/journals/sept20stfeature.pdf
  4. BBC, Why do we believe in Luck, Link: https://www.bbc.com/news/magazine-12934253
  5. https://www.biblegateway.com/passage/?search=Matei%2025%3A29-31&version=NTLR
  6. Malcom Gladwell, Excepționalii, ed. Publica, 2009

Lasă un răspuns